Pääsivu

Villakoira

Undulaatti

Kanarialintu

Akvaario

Gerbiili

Hamsteri

Hiiri

Rotta

Marsu

Sammakko

Tulilisko

Anolis

Leopardigekko


 

 


Perheellämme on aina ollut lemmikkejä, jotkut lajit olleet yhden eläimen eliniän, jotkut lajit jääneet pysyvästi.

Sivumme ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen: www.digipet.fi

ROTTA, Rattus norvegicus

 

Syksyllä meille tuli kolme rottatyttöä, kuvia.
sk agouti/husky naaras, Leia(kuvassa)


i. Matt (topaz rex, 2 x sert) e. Sanders Save Your Love (agouti)

Mink/capped mm., Padmé ja silver mink/european berkshire mm., Amidal
i. Sanders Jäänkirkas (sk ba/var) e. Yestas Not Pretty (sk mi/var)

Ensimmäinen rottani oli Ville. Ville on rotta, jonka muisto säilyy mielissämme aina. Ostin sen kasvattajalta ja se oli pieni viemärirotan näköinen rotta (agouti). Se tuli luokse kutsuttaessa ja tykkäsi istua sylissä rapsuteltavana. Rottanäyttelyssä se voitti "sympaattisin rotta" ruusukkeen. Villestä kasvoi iso rotta, joka kuoli neljä vuotiaana rotille tyypilliseen tapaan kasvaimiin. Veimme sen lopetettavaksi, kun vatsassa oleva kasvain kasvoi parissa viikossa tennispallon kokoiseksi.

Villen kuoltua ostimme tyttörotat Lillin ja Lotan. Keväällä Lilli kuoli mykoplasmaan. Lapsuudenystäväni osti kaksi pientä tyttörottaa ja tarjosi Lotalle kotia. Niinpä Lotta muutti Ruusun ja Siirin luokse.



Kuvia Lotan, Siirin ja Ruusun ensimmäisistä yhteisistä hetkistä. Lotta ja Ruusu olivat tutustuneet toisiinsa viikko takaperin ja nyt Siiri liittyi joukkoon aluksi sängyn päällä, ei kenenkään maalla.

Rotta

Rotta on erittäin älykäs ja sosiaalinen eläin. Sille tulisi hankkia tilava häkki, jossa on aina jotain puuhattavaa.

Rottaa ei tulisi pitää yksin. Jos näin kuitenkin on, sen kanssa tulisi seurustella paljon.

Rotan tulisi antaa ulkoilla häkistään säännöllisesti huoneessa.

Lisätietoja saa Suomen Jyrsijäliitolta, joka julkaisee Jyrsijäpostia ja Suomen Kesyrottayhdistykseltä. 

Rotan osto

Kuivikkeena tulisi välttää hienojakoista purua, jota myydään elintarvikeliikkeissä. Parempaa on myyntinimikkeellä "Mörtti-Röpö" myytävä karkea puuhake. Sitä myydään lemmikkieläinliikkeissä, eikä se pölyä laisinkaan.

Rotat syövät kaupoissa myytävää siemenseosta, varmista viimeinen myyntipäivä. Lisänä voi tarjota näkkileipää, koiranruokaa, vihanneksia ja hedelmiä. Muista kuitenkin poistaa pilaantuvat ruoantähteet. Juomapullossa tulisi olla aina raikasta vettä tarjolla. Muista, että jos pullonsuu osuu puruihin, se tyhjenee hyvin nopeasti. Märät purut on poistettava häkistä.

Rotissa on lemmikiksi sopimattomia yksilöitä, vältä niitä. Pyydä aina myyjää ottamaan eläin kädelle. Jos myyjä vetää hanskat käteen, tai pitää rottaa otteessa, jossa se ei voi purra, vaihda liikettä. Jos eläin käyttäytyy rauhallisesti ja voit ottaa sen omalle kädelle, osta se. Jos eläinkaupasta ei löydy sopivaa yksilöä, osta kasvattajalta. Rottayhdistys välittää kasvattajien yhteystietoja.

Kasvattajien eläimet ovat kasvaneet kotioloissa ja niitä on usein käsitelty paljon, joten ne ovat valmiiksi käsikesyjä ja ihmisiin tottuneita. Kasvattajat usein myyvät ylimääräiset eläimet eläinkauppaan, joten hyviä eläimiä voi toki löytää eläinkaupastakin.

Tiedän myös eläinkauppoja, joissa murrosikäiset tytöt hoitavat eläintenhäkkejä ja käsittelevät eläimiä paljon, jolloin ne ovat tottuneet ihmisiin. Tärkeintä on, että eläintä (mitä tahansa lemmikiksi ostettavaa eläintä) voi käsitellä eläimen yrittämättä purra. Eläimen tulisi olla hyväkuntoinen, peräaukko puhdas, ei ripulia, silmät kirkkaat, ei vuotavat, turkki takuton ja siisti, ei aivastelua tai raapimista. Tarkkaile eläimiä puolisen tuntia eläinkaupassa. Tule vaikka seuraavana päivänä uudestaan ja tarkkaile niitä edelleen. Pyydä myyjää näyttämään niitä ja ota eläin omalle kädelle. Tee ostopäätös vasta sitten.

Rotan hoito

Jos olet epävarma eläimen käsittelyssä ja eläin on erittäin arka yrittäen purra, on häkin siivoaminen hankalaa. Olet pulassa jos eläin pääsee karkaamaan. Lemmikistä ei myöskään ole iloa, jos se vain kyyhöttää arkana häkissään. Älä usko myyjän vakuutteluita eläimen kesyyntymisestä.

Eläin voi kyllä kesyyntyä kokeneen varmaotteisen hoitajan hoivissa, mutta se voi myös olla luonnevikainen, arka yksilö, joka ei kesyynny koskaan. Osta vain kesy yksilö.

Älä koskaan työnnä kättäsi eläimen pesäkoloon, olipa eläin miten kesy hyvänsä. Käytä pesäkoppia, jossa on esim. avoin pohja, jolloin voit nostaa pesän helposti pois. Pahvilaatikko, josta voi avata yhden sivun, on myös hyvä ratkaisu, siitä voi liu'uttaa eläimen varovasti ulos. Kesy eläin usein tulee vapaaehtoisestikin ulos ruoan toivossa, kun rapistelet kopin kattoa.

Jos olet epävarma eläimen kanssa, suositeltavaa on käsitellä eläintä ensimmäistä kertaa pienessä huoneessa, jossa on vähän huonekaluja ja ovi kiinni. Mitä epävarmempi olet, sitä matalammalla käsittele eläintä, istu vaikka lattialla, jottei eläin putoa korkealta. Ole erityisen varovainen lasten kanssa, eläintä ei saa puristella eikä tiputtaa.

Siivouksen ajaksi, voit laittaa eläimen vaikka eläinkaupasta saatavaan jyrsijän kuljetushäkkiin. Pese häkki saippuavedellä ja huuhtele huolellisesti. Siivoa häkki jos se alkaa haista, vähintään kuitenkin kerran viikossa.

Jyrsijänäyttelyt

Jos olet kiinnostunut harrastamaan jyrsijäsi kanssa, voit osallistua näyttelyihin.

Niissä on kaksi luokkaa, pet ja virallinen. Pet-luokkaan voi osalllistua rekisteröimättömät jyrsijät, siellä arvostellaan eläimen kuntoa, puhtautta ja luonnetta. Virallisessa luokassa jyrsijää verrataan rotumääritelmään ja muihin näyttelyssä oleviin eläimiin.

Jyrsijän voi rekisteröidä, kun sen rotu ja väri on määritelty.