Pääsivulle

Blogi

Yael & Mirja

Omat koirat

Luonnetesti

Hajuaisti

Haukkuminen

Agility

Toko

Koiratanssi

Harrastukset

Lemmikit

In English


KENNEL AGIDREAMS

Trimmaus Koulutus  Rescue Kasvatus Terveys Sisäsiisteys Palaute

TRIMMAUS BICHON FRISE

 

 Blogini / trimmaus

Video 1: Koiran etutassun karstaaminen
Video 2: Korvien nyppiminen & kynsien leikkaus

Teen kotitrimmauksia. Pesen koiran, föönaan turkin suoraksi ja leikkaan haluttuun pituuteen. Selvittelen takkuja, jos se on mahdollista. Jos koira on huopaantunut pahasti, on armeliaampaa leikata takut pois, kuin selvittää ne auki.

Koiran turkin selvittelyssä korostan oikeita otteita, jolloin toimenpide on koiralle kivuton. Karstan oikea käyttö on ihosta ylöspäin, ei ihoa pitkin raapien. Takku selvitellään omia sormia vasten takun juuresta kiinni pitäen, ei koskaan repimällä. Koiraa ei saa kuristaa, vaan ote on kurkun sijasta leukaluista. Ote koirasta on tukevan rauhallinen, ei "pihtiote".

Minimiveloitus on 50 euroa / 2 h. Pääsääntöisesti teen kahden tunnin työt, jos turkkiin menee enemmän aikaa, sovin omistajan kanssa uuden ajan tai annan ohjeet kotiin.  Jos turkki on päässyt huopaantumaan, trimmauksessa keskitytään huopien poistamiseen ja lopputulos ei ole yhtä hyvä kuin takuttoman koiran kanssa.

Opetan myös mielelläni kuinka kotitrimmi tehdään. Eli kun koiran tuo trimmattavaksi, voin opettaa kädestä pitäen, kuinka se onnistuu. Turkki on uusiutuva luonnonvara, joten trimmausta voi harjoitella, jos ei ole viemässä koiraa näyttelyyn.

Erityisen tärkeää on trimmata koiran virtsa- ja peräaukko auki, etteivät ne huopaannu umpeen. Samoin takajalkojen sisäreidet on herkkää aluetta, jossa ihoa kiristävät huovat aiheuttavat koiralle kärsimystä. Kynnet eivät kaikilla koirilla kulu luonnollisesti, vaan ne on leikattava niin, ettei tassujen virheasentoja pääse syntymään liian pitkien kynsien vuoksi. Kuvasarja virtsa-aukon pahasta huopaantumisesta + liian pitkistä kynsistä.

Joskus minulta kysytään, kuinka usein koiraa tulisi trimmata. Konetyöt olisi hyvä tehdä (kuono, tassut, peräpää) noin kahden viikon välein, turkin leikkaaminen silloin, kun naapurit eivät sitä enää bichoniksi tunnista tai kun turkki alkaa takkuuntumaan, eikä sitä kohtuudella saada karstaamalla selväksi. Kohtuus on se, minkä itse kukin kohtuudeksi määrittää. Joku on valmis laittamaan turkin karstaamiseen kolme tuntia viikossa, joku 10 minuuttia. Mitä pidempi turkki, sen enemmän sen hoitoon menee aikaa.

Hyviä linkkejä ja vinkkejä turkin hoitoon:
Bichon frise ry.